Vikten av att välja rätt vuxenhjälm

Dyrt = bra? Nej, inte nödvändigtvis. Enligt Folksams stora test behöver det inte kosta skjortan för att utrusta sig med en bra och säker hjälm.

Som förälder är det väldigt viktigt att du alltid använder hjälm när du cyklar med dina barn: barn gör som bekant inte som du säger – barn gör som du gör. Förutom det, så ska du självklart värna om din egen säkerhet. Cyklar du med barn, är det dessutom du som bär ansvaret och måste kunna agera om en olycka händer. Tar du ofta cykeln till jobbet, och därmed cyklar i trafiken, är det även en simpel livförsäkring att bära hjälm.

Idag finns det en uppsjö av olika hjälmar på marknaden, och vi kan hålla med om att det kan vara minst sagt svårnavigerat att hitta rätt. I Folksams stora cykelhjälmstest har de efter utförliga tester utsett de hjälmar som de anser är bra val och finns på marknaden just nu.

Folksams test är betydligt tuffare än det som krävs enligt hjälmstandarden. Deras test är mer verklighetsnära och speglar det som sker vid en cykelolycka. Läs mer om det stora testet här!

Checklista: bär du hjälmen rätt?

  • Känns hjälmen skön på huvudet? Om inte, så har du förmodligen valt fel storlek.
  • Täcker den panna, bakhuvud och hjässa? Alla dessa partier ska vara skyddade.
  • Ruska på huvudet: sitter hjälmen stadigt? Remmarna ska vara spända så att de kommer fritt från öronen. Om du precis får in ett finger mellan hakremmen och hakan, så har du spänt hakbandet lagom hårt.

 

Källa: Folksam.se