Tillsammans – ett helt nytt liv väntar

Om inte förr är det nu dags att acceptera era olikheter. Lita på att ni båda två kommer att bli utmärkta föräldrar. Men prata med varandra om vad ni vill och behöver, så vinner ni mycket på vägen.

Att bli föräldrar tillsammans är stort – kanske det största förtroende man kan visa varandra. Bebisen är en bekräftelse på att man hör ihop och för de allra flesta känns det självklart att dela på ansvaret.
Samtidigt har skilsmässostatistiken för småbarnsföräldrar knappast undgått någon. I mitt jobb som psykolog inom Mödra- och Barnhälsovården möter jag många blivande och nyblivna föräldrar som funderar över sin relation till varandra. Många känner sig som ”AB Mamma & Pappa” snarare än som ett kärlekspar. Och när man helst skulle vilja vara både mogen och insiktsfull känner man sig kanske istället som ett litet barn själv. Osäker – både på sig själv, på relationen och sin partner! Men osäkerheten betyder inte att något håller på att gå snett. Den är snarare ett tecken på att man förändras. Och förändringen sker i barnets tjänst: Det är ett helt nytt liv som ska börja!

9 tips
1. Väck nätverket
Inventera era möjligheter till avlastning – släkt, vänner, grannar…

2 . Förbered förlossningen
Om pappan får en uppgift under förlossningen är det lättare för honom att vara delaktig. Prata med varandra om hur ni vill ha det! Prata med kompisar som har barn om hur de samarbetade under födandet. Vad de gjorde, hur det fungerade o s v.

3. Olika startsträckor
Föräldraskapet ser olika ut för blivande mammor och pappor. Kvinnan är ofta uppslukad redan i början av graviditeten, medan mannen ofta behöver längre tid på sig för att ta in vad som är på gång. Det betyder inte att pappan kommer att engagera sig mindre i bebisen!

4. Okej att vara olika
Om mamman läser allt hon kommer över, medan pappan sover sig igenom föräldrakursen – acceptera att ni är olika. Det säger ingenting om hur mycket ni sedan kommer att engagera er i barnet.

5. Ingen tankeläsning
Var tydliga mot varandra med vad ni vill och vad ni behöver. Att tycka att ”han/ hon borde förstå ändå” är bara destruktivt om man inte lever med en tankeläsare.

6. Beröm varandra
För att orka ösa kärlek över bebisen behöver man fylla på själv. Den första tiden är man otroligt känslig för kritik, men lapar hungrigt i sig beröm. Var så generösa och snälla mot varandra som ni bara orkar!

7. Din bebis
Se barnet som ett gemensamt ansvar! För att få självförtroende i föräldraskapet behöver man träna på att sköta sitt barn. Det är så man lär känna varandra och mycket av föräldraskapet sitter i händerna. Det gäller för båda.

8. Planera ledigheten
Diskutera hur ni kan ska dela på föräldraledigheten. Att fler kvinnor än män ser en lång föräldraledighet som möjlig handlar om planering och förberedelser.

9. Ni är bäst
Var stolta över er själva! Tänk på att perfekta föräldrar är det värsta som finns för barn. Barn behöver riktiga människor omkring sig. Både gråt och skratt!

 

Text: Malin Bergström
Foto: Ryno Qvantz