Skötsel – nytta och nöje

När barnet börjar sprattla ställs större krav på underhållningen. Med massage och ramsor blir blöjbyten och tvätt både lek och nytta.

För varje dag blir stunderna vid skötbordet allt livligare. Den lilla människan börjar vrida och vända sig och vill naturligtvis praktisera sin nya rörlighet så mycket som möjligt. – Tidigare hade Gösta legat så lugnt och fint under blöjbytena, men kring fyra–fem månader blev han sjövild. Då hade vi blöjor, salvor och annat i lådor på bordet men fick flytta upp sakerna på en hylla för att han inte skulle kasta ner allt på golvet hela tiden, säger Jenny Engström, mamma till Gösta. Under barnets första månader fungerar det ofta bra att byta blöja på olika ställen, men nu kan det vara idé att skaffa ett skötbord. Då kan man förvara det som behövs så att det går lätt att komma åt. Eftersom barnet bara blir rörligare och rörligare är handböckernas varning för att lämna barnet ensamt på skötbordet mer aktuell än någonsin. Om det inte redan sitter i ryggmärgen så ta för vana att alltid hålla en hand på barnet under skötstunden. Förvara saker som barnet kan skada sig på utom hans eller hennes räckhåll. Självklarheter, visst, men du kommer förmodligen att bryta mot alla råd någon
gång ändå.

Busa och mysa
Stunderna vid skötbordet ska inte kännas som tvång för någon. En trevlig och mysig miljö, ett mjukt underlag att ligga på, en mobil att greppa efter och en leksak i handen brukar underlätta den dagliga skötseln. – Jag brukar se till att Gösta har en leksak i handen. Under en period var han väldigt intresserad av att försöka ta i bajset, men det glömde han bort när händerna var upptagna med annat. Jag lärde mig också en del ramsor för att göra det roligare för oss båda två, säger Jenny. Skötbordet kan användas till mycket mer än blöjbyte och tvätt. Med en arbetshöjd på knappa metern kan även du njuta av leken och samvaron. Barn har ett stort behov av fysisk beröring och spädbarnsmassage är ett bra sätt att förena nytta med nöje. En ”helkroppsmassage” brukar ta från 20 minuter till en halvtimme. Det är inte så komplicerat som det låter, och de flesta böcker om barn brukar innehålla ett kapitel med de vanligaste handgreppen.

 

Källa: minbebis.com

Ämnen i artikeln
,