Att välja barnvagn

Vill du ha en rymlig vagn och har stor bil? Vill du ha en nättare och lättare vagn? Vi guidar dig genom barnvagnsvalet.

Välj vagn efter ditt verkliga behov och hur din vardag ser ut förbered er tillsammans
– Pröva många vagnar så att du kan jämföra ordentligt. Barnet ska sitta bekvämt och det ska finnas ordentligt med plats annars växer barnet snabbt ur vagnen, säger Karin Zetterberg som arbetar med säkerhetsfrågor på Konsumentverket.

Det bästa är att pröva olika vagnar i butiken. Hur känns vagnen att fälla ihop, veckla ut och hur fungerar ryggstödet? Hjulens storlek påverkar hur lätthanterlig vagnen är, med större hjul är den lättare att köra. Och det gör helt klart inte promenaderna skönare. Bromsen ska vara lätt att reglera, den ska ta snabbt och säkert och helst bromsa två hjul samtidigt.

– Säkerheten är det allra viktigaste. Kontrollera att bromsarna fungerar, att handtagen sitter ordentligt och att spärrarna till chassit funkar, annars finns det risk att chassit fälls ihop ofrivilligt, säger Karin Zetterberg.

Att barnet faller ur vagnen är den vanligaste olyckorna med barnvagnar. Därför är det bra att alltid har vagnen under uppsikt och eventuellt spänna fast ett livligt barn. Men det kan också bero på konstruktionsfel på vagnen.

– Under en period var det många problem med de reglerbara handtagen som lossnade. Köper du en begagnad vagn bör du kontrollera den lite extra. Vagnens material ska tåla regn och snö. Det bästa är om tyget är lätt att ta loss och tvätta i tvättmaskin.

En ny barnvagnsstandard röstades igenom på Europanivå för en tid sedan. I sin nuvarande form är den tyvärr inte så lättläst och därför inget som går att plugga igenom innan ett barnvagnsköp. Men slutkonsumenten kan ha nytta av den ändå, eftersom barnvagnstillverkare som uppfyller alla krav i standarden, kommer att märka sina vagnar med en speciell symbol.

Liten guide till barnvagnsmodeller
Liggvagnen passar det nyfödda barnet fram till dess att barnet är cirka åtta månader och har lärt sig att sitta. En liggvagn ska vara stor nog att rymma en
åkpåse på vintern utan att det blir trångt. Nackdelen är att den har kort användningstid.

Duovagnen har en ligg- och en sittdel som används till samma chassi, vilket alltså ger två vagnar i en.

Kombivagnen består av en lift med hårda kanter som man sätter ner i en större sittvagn. I början kan den vara lite trängre och tyngre än duovagnen.

Sittvagn används från det att barnet kan sitta, fram till cirka tre års ålder. Barn som fortfarande behöver sova mitt på dagen behöver en sittvagn med plant liggläge. Sittvagn och lift kan vara ett alternativ som första vagn. Se till så att vagnen har höga sidor samt ett ordentligt huvudstopp. Det är också viktigt att liften får plats i sittdelen.

Syskon- eller tvillingvagnen finns i två grundmodeller, en där barnen ligger bredvid varandra samt en där det ena barnet är bakom det andra. Med delbart ryggstöd kan en ligga ner, medan en sitter.

Trehjulingen är också känd som jogging- eller cityvagn och var från början gjord för att föräldrar skulle kunna ta med sig barnet ut på motionsrundan. Beroende på vagnens utformning kan barnet växa ur den snabbare än andra vagnar, ibland före två års ålder. Vagnen har tre hjul, ett fram och två bak vilket gör att den klarar ojämnheter bra. Men det gör den också mindre stabil jämfört med en fyrhjulig vagn.