Sänk kraven – vinn ditt barn

Tips för dig som jobbar, turas om både med barnet och med hushållsarbetet. Var beredd på att dygnen inte har några fasta rutiner.

Att bli förälder för första gången är stort. Berusande glädje, men kanske också trötthet, oro och depression. Det kan kännas helt olika från dag till dag, eller till och med från timme till timme. Det är ett helt nytt liv som behöver gå ihop med yrkesrollen. Att komma hem till bebisen efter en stressdag på jobbet kan vara en lisa för själen, eller ställa ytterligare krav på en trött förälder. Att gå direkt från jobbet till BVC kan vara som att vandra mellan olika världar. I bland är det inga problem alls och ibland känns det oändligt långt mellan dem. Att träffa andra föräldrar som nyss fått barn är ett enkelt sätt att få fastare mark under fötterna. Öppna förskolan och BVC är utmärkta ställen att hitta dem på. Föräldracommunitys på nätet ger också bra möjligheter till att lära känna andra föräldrar.

Satsa från början 
Mats Berggren startade de första pappagrupper i Stockholm för flera år sedan. Han tycker att alla pappor borde hitta kompisar att prata just föräldraskap med: – Det är så viktigt att man som kille själv får stöta och blöta, ställa frågor och känna gemenskap. I en pappagrupp är det ledarnas uppgift att hålla igång samtalet på en bra nivå och förmedla hur stort ansvaret som pappa är. Vi vill få fram att pappan måste engagera sig redan från början eftersom pappaskapet inte kommer av sig själv. Vi pratar också om ekonomiska aspekter och räknar på familjens ekonomi för att övertyga om vikten i att även papporna är föräldralediga, säger Mats Bergren.
Men frågeställningarna är precis lika viktiga om man är ett kompisgäng som träffas.

Turbulent tid
– Dagens pappor söker aktivt efter information och stöd, men känner ofta att de inte riktigt får det de behöver på exempelvis föräldrautbildningarna som mvc ordnar. Männen fokuserar inte så mycket på förlossningen som de blivande mammorna gör, utan tänker mer på hur det blir när barnet kommer hem från BB, säger Mats Berggren. Runt omkring de nyblivna föräldrarna är fokuset på det nyfödda barnet naturligtvis
stort. Efter det kommer intresse för mamman och hur hon mår, den nyblivna pappan får inte alls lika mycket uppmärksamhet. Som nybliven pappa förväntas man vara lycklig och ta hand om sin partner.

– Få frågar hur mannen mår i graviditeten och efter förlossningen. En dansk studie visar att även männen kan drabbas av depression, trötthet och nedstämdhet, men det är inget vi pratar om. Men det är viktigt att komma ihåg att papporna också har en turbulent tid framför sig. Allt blir lugnare efter det första månaderna när rutinerna satt sig, säger Mats Berggren. Som ny förälder har man ofta många frågor, samtidigt kan kraven kännas höga. Hur ska min situation och mitt liv förändras? Kan vi behålla vår karriär och samma position på jobbet?

Många längtar hem
Mats är övertygad om att risken för att förlora sitt arbete på grund av föräldraledighet är betydligt mindre än risken att förlora sin familj om man jobbar för mycket. – Man måste våga sätta sig ner och fundera på vad som är viktigt för mig och min familj. Våga säga nej och prioritera rätt är en stor del i den nya situationen. Vi säger
oftare nej till vår familj och dem vi känner, än till exempelvis en arbetsgivare. De flesta män längtar hem till sin baby och sin familj förtvivlat mycket, men vågar kanske inte sätta gränser på jobbet, säger Mats Berggren. Hans bästa tips är att sänka kraven både hemma och på jobbet.

– Turas om både med barnet och med hushållsarbetet, var beredda på trötthet, omtumlande känslor och att dygnen inte längre har några fasta rutiner. Men efter cirka fem månader har ni vanligtvis funnit rutinerna och ni har alla en fantastisk tid framför er.

 

Källa: allforforaldrar.se