Säker på cykeln – så väljer du rätt hjälm till barnen

Att hoppa på cykeln till fotbollsträningen, hem till kompisen eller till skolan är närmast en självklarhet för många barn… och förhoppningsvis kommer det att fortsätta vara det länge!

Precis som när det kommer till allt som har med barn och trafik och göra, är säkerheten A och O. Med det sagt; hjälm är ett måste i alla lägen! Enligt lag ska barn upp till 15 år bära cykelhjälm, men bör självklart användas i alla åldrar.

Det finns olika sorters hjälmar beroende på hur gammalt barnet är. Upp till sju års ålder ska barnet ha en småbarnshjälm med grönt spänne. Hjälmar som har ett grönt spänne gör att den enkelt lossnar så att inte risk för kvävning ska uppstå. Det gröna spännet löser ut om barnet skulle fastna och bli hängande i hjälmen i samband med lek. Det löser däremot inte ut om barnet faller av cykeln och slår i marken, varför grönt spänne rekommenderas till små barn som varvar cykling med lek.

I Folksams cykelhjälmstest fick endast tre av nio testade hjälmar utmärkelsen ”Bra val”. Läs mer i deras stora test och hur det gick till här!

Tills sist, ha dessa 4 saker i åtanke när ni ska köpa cykelhjälm till barnen:

  • Tänk på att barnet provar hjälmen innan ni köper den, så att det blir rätt passform som sitter bra.
  • Hjälmen ska sitta så att den täcka panna, hjässa och bakhuvud. Vanligaste felanvändningen är att hjälmen sitter för högt upp i pannan och att man inte drar åt remmarna tillräckligt. För att uppnå maximal skyddsförmåga, välj rätt storlek så att den täcker huvudet och upplevs skön. Den får inte glida ner i nacken.
  • Vissa hjälmar är utrustade med MIPS, som motverkar rotationsvåld – de skadliga krafter hjärnan är känsligast. Folksams cykelhjälmtest visar att detta hjälmar generellt skyddar bättre mot hjärnskakning.
  • Köp INTE en för stor hjälm som barnet ska växa i. Hjälmen ska passa direkt från när det köps.

Källa: Folksam.se