Såhär gör du om bebisen inte vill sova

Nyfödda barn sover i genomsnitt 16 timmar per dygn. När barnen blir äldre sover de mindre men det finns stora variationer. Ibland förekommer sömnproblem.

Redan under de första levnadsmånaderna etableras en dygnsrytm med mer sömn nattetid och mindre dagtid. Sömnen sker i perioder med djup sömn följd av ytligare sömn, även kallad drömsömn. I slutet av varje sömnperiod blir barnet halvvaket. För de flesta barn, vid något eller några tillfällen varje natt, blir sömnen i slutet av en sömnperiod så ytlig att barnet vaknar till helt.

Spädbarn har fler och kortare sömnperioder än vuxna. Detta gör att spädbarnet oftare, och under längre tid, sover ytligt.

Mat och sömn

Under de första levnadsmånaderna äter barnet ofta och sover mycket. Ofta somnar barnet efter att ha fått mat. Barnet lär sig då att förbinda sömn med mat. Det är naturligt, men lite besvärligt eftersom barnet ska lära sig att lugna sig själv till sömns utan föräldern och mat kräver medverkan av en förälder.

Denna koppling mellan mat och sömn går att bryta från 3-4 månaders ålder genom att låta det gå minst en halvtimme efter ett mål innan barnet läggs i sängen.

Här kan du läsa mer om barn och sömn.

Lär barnet uppleva sängen som något lugnande

Sängen ska vara en mysig och lugnande plats. Det finns mysiga böcker, annars är det bra med en vaggvisa. Lägg gärna barnet vaket i sängen ibland, för att barnet ska få en bra koppling till sängen som en lugn och härlig plats.

Lugna barnet 

Om ett litet barn skriker är det naturligt att ta upp och lugna det. Ett barn kan aldrig få för mycket närhet. Ibland kan det känns tungt när barnet inte vill sova, och bara skriker och skriker. Men kom ihåg att alla barn behöver få bli ompysslade och få känna fysisk och psykisk närhet. Det är även bra att ha i åtanke att sömnproblemen faktiskt GÅR över.

Sömn på dagen

Ofta är det bra om barnet sover på dagen eftersom övertrötta barn har svårare att somna. Ofta behöver barn upp till 3-4 års ålder sova på dagen, men ju äldre de blir från födsel desto mindre sömn behöver dem.

Källa: 1177.se