Så ska hjälmen sitta i skidbacken

Vi närmar oss sportlovet, och då ger sig många ut i skid- och pulkabacken! Här får du läsa om hur hjälmen bör sitta på huvudet för bäst skydd, och vad du bör tänka på innan ni ger er ut i backarna.

Sportlovet har sitt ursprung i att barnen fick ledigt en vecka då skolan ville spara in på sina uppvärmningskostnader under krigsåren i början av 40-talet. Idag har lovet ingenting med värmepriserna att göra, utan är en välkommen ledighet under perioden när vintertröttheten är som störst. Sportlovet är till både för de som faktiskt gillar att sporta, och för de som hellre bara tar det lugnt hemma.

Sätt på hjälmen rätt

Lägg lite extra tid på att välja bra utrustning för skidbacken. Det är till exempel stor skillnad mellan de bästa och de sämsta hjälmarna. Hjälmen ska täcka både pannan, bakhuvudet och hjässan för att skydda huvudet ordentligt! Sätt därför inte hjälmen för långt bak, den ska sitta ganska mitt på huvudet. Hjälmen får inte glida ner i nacken. Justera eventuellt nackvred och remmar på hjälmen så den passar. Remmarna ska dras åt så att hakbandet är lagom spänt så att du får in ett finger mellan bandet och hakan.


Läs mer om fler tips i backen och passa på att ställa en fråga till Folksams expert om vad man ska tänka på för att åka säkert i backen genom att klicka här.

 

Om olyckan är framme

Något som många nyttjar sportlovet till är att åka skidor. Oavsett var i landet ni bor ska det vara tryggt för barn, och vuxna, att åka skidor. Alla barn som går i grundskolan är försäkrade under skoltid, men 49 av landets kommuner saknar försäkring som gäller för fritiden. Det innebär att hela 64 500 barn är oförsäkrade under loven, men det finns lösningar. Med en privat barnförsäkring har ditt barn skydd dygnet runt, och året om, inte bara vid olycksfall utan även vid sjukdom. Läs mer om Folksams barnförsäkring här.


Om oturen är framme och någon i familjen skadar sig i backen riskerar ni att behöva avbryta resan, vilket kan bli en kostsam affär. Med Folksams försäkring Skidklar får du tillbaka stughyra och liftkort om oturen skulle vara framme. Läs mer om Skidklar här!