Så agerar du vid brand i köket

Att se sina värdesaker och minnesföremål brinna upp är en mardröm för de flesta, för att inte tala om de hemska skadorna som kan uppstå på de personer som råkar befinna sig i närheten av eller mitt i en brand. Att undvika brandrisk hemma är något som alltid ska finnas i bakhuvudet så fort exempelvis en spis, kamin eller tända ljus används hemma.

En vanlig orsak till brand i kök är att fastbränd mat i pannor, plåtar och kastruller börjar brinna när de blir uppvärmda, så kallat ”torrkokning”. Det är därför av yttersta vikt att alltid stänga av plattor på spishällen och inte lämna något kokande på spisen utan uppsikt.

Något som kan minimera risken för torrkokning är en spisvakt, som varnar för pågående torrkokning och bryter strömmen till spisen innan en brand hinner bryta ut. Toppen att ha om man är en stor familj som ofta lagar mycket mat och det händer massor runt omkring!

Checklista – detta ska du göra om det börjar brinna i en kastrull:

  • Lägg ett lock på kastrullen för att kväva elden
  • Dra omedelbart bort den från plattan
  • Stäng av spisen

Viktigt! Försök aldrig att släcka brinnande fett med vatten, då fett och olja tillsammans med varmt vatten kan explodera och du kan bli brännskadad.

Viktigt 2! Brandvarnaren måste ses över ofta och fungera. En brandvarnare är en billig livförsäkring som inte får glömmas bort. Läs mer här hos Folksam om annan utrustning som är bra att ha hemma om brand uppstår.

 

Källa: Folksam.se