Packa bilen smart och säkert inför skidresan

Att packa bilen inför skidresan är inte det enklaste. All utrustning, packning och alla familjemedlemmar ska få plats, här kommer lite tips inför packningen!

Förutom att bilen är full av packning har vi ofta på oss bylsiga kläder i vintertid som tar extra plats. Tjocka jackor är bra att ha utomhus för att inte frysa, men i bilen tar de plats och framför allt förhindrar de att bilbältet sitter åt som det ska. Det bästa är att ta av jackorna när ni sätter er i bilen för att bältet ska sitta så nära kroppen som möjligt. Går det inte att ta av jackan helt bör du öppna upp jackan och stoppa in midje- och diagonalbältet under jackan så att bältet hamnar nära kroppen.

Folksam har genomfört ett test för att ta reda på hur barn påverkas i en framåtvänd bilbarnstol om de har vinterkläder på sig. För att ta del av testet gå in här!

Så packar du bilen rätt och säkert

När du packar måste du även tänka på att packa bilen på ett säkert sätt. Sladdtester visar att det är stor skillnad att köra utan last och att köra med packning i bagageutrymmet och i takboxen. När du packar är det bra att lägga tunga grejer längst ner och mot mitten i bilen. Fler tips om hur du packar rätt kan du få här!

Du får inte tumma på säkerheten även om det blir trångt i bilen. Barn upp till fyra års ålder ska åka bakåtvända, även om det betyder att en väska får stanna hemma.

När bilen är säkert packad och hela familjen sitter säkert är det bara att köra!

Vill du ha hjälp att välja en säker bilbarnstol? Kolla in Folksams stora test här