Några tips när du ska barnsäkra hemmet

barnsäkra hemmet folksam11

Hemmet är den plats där barnet ska vara som tryggast och säkrast. Trots det sker de flesta olyckorna bland småbarn i just hemmet av alla ställen. Men det finns en del saker du som förälder kan göra för att barnsäkra hemmet innan olyckan är framme!

av de vanligaste olycksplatserna för barnen i hemmet är köket.  Barn vill gärna hjälpa till men det finns en risk för kläm- och brännskador.

Här är några tips när du ska barnsäkra köket:

  • Lämna aldrig barnen utan tillsyn.
  • Fallolyckor är vanliga. Säkra barnstolen till borden så att den inte kan tippa.
  • Ställ aldrig en stekpanna eller en kastrull med handtaget utåt.
  • Använd skydd för häll och ugnslucka. Hällskydd förhindrar barnen från att komma åt kokande grytor och varma plattor på spisen. Ugnen bör ha ett öppningsskydd.
  • Se till att spisen är fast förankrad och har tippskydd. Tippskydd förhindrar att spisen eller diskmaskinen välter vid hög belastning, till exempel om barnet ställer sig på ugnsluckan.

Ett annat rum som du måste barnsäkra är badrummet. Skötbordet är tyvärr den plats i badrummet som är ganska olycksdrabbad, och då främst med fallolyckor på det hårda badrumsgolvet. Ha därför det du behöver inom räckhåll när du ska byta blöja och håll alltid minst en hand på barnet när det ligger på skötbordet. När barnet blivit lite äldre är det viktigt med halkskydd på golvet och att du aldrig lämnar barnet ensamt i badkaret eller badbaljan, inte ens för ett ögonblick.

Andra olyckor som är vanliga i hemmet är fallolyckor från andra rum, som till exempel från soffan i vardagsrummet, eller förgiftning. Sätt spärrar på fönster och balkongdörrar och förvara alltid mediciner och rengöringsmedel utom barnets räckhåll.

Läs mer om att barnsäkra hemmet på Folksam här!