MVC – Så funkar det hos barnmorskan

Barnmorskan på MVC träffar du under hela graviditeten. Hon mäter din mage, lyssnar på bebisens hjärta och fungerar som stöd. Att gå till MVC är inte obligatoriskt, men de flesta gör det. Och ju tidigare man tar kontakt med mödravården, desto bättre. Inskrivningen sker ofta mellan vecka 8–12.

 

– MVC är en kostnadsfri tjänst som samhället erbjuder. Jag tycker man ska kontakta oss så fort man fått reda på att man är gravid. Ju tidigare vi får kontakt med en föderska, desto större möjlighet har vi att ta reda på infektioner, ärftliga sjukdomar eller andra saker som kan göra en förlossning bekymmersam, säger Agneta Ellström som är överläkare på mödravårdshälsovården i Göteborg. Genom att komma tidigt till MVC hinner man också etablera en bra kontakt med barnmorskan som följer en under hela graviditeten.

Hälsokontroller och föräldrautbildning
Alla MVC arbetar både med fysiska hälsoaspekter och ser till de psykosociala behoven.
– Vi är ett team bestående av läkare, barnmorska och psykolog. Och tanken är att kunna vara ett stöd på alla plan aven graviditet, säger Agneta Ellström.
Som blivande föräldrar erbjuds man också föräldrautbildning. Tanken är att skapa ett socialt nätverk. Ofta träffas blivande föräldrar och en barnmorska ett par eftermiddagar eller kvällar, men på många håll finns också träffar på dagtid. Då pratar man bland annat om hur partnern kan stödja under graviditet och förlossning, man går igenom medicinsk
och ickemedicinsk smärtlindring och hur kvinnan kan finna stöd i sin egen kropp, man pratar om kroppen efter förlossningen, sex efter barnafödelsen och föräldrarollen.

Berätta om din oro
Många kvinnor känner sig nedstämda eller oroliga under graviditeten och då kan personalen på MVC stötta.
– Då är det viktigt att berätta det för sin barnmorska. Man behöver inte skämmas, och det är viktigt att få höra att det är helt okej att känna så. I vissa fall får man komma och prata med vår psykolog på mottagningen, säger Christina Wahlström som startade Mama Mia mödravård i Stockholm.

Efter förlossningen
Sex till tolv veckor efter förlossningen går man på återbesök till barnmorskan. Ofta planerar barnmorskan in ett längre besök eftersom många har mycket att berätta från sin förlossning. Under återbesöket tar man upp frågor om förlossningen, undersöker att underlivet läkt ordentligt, pratar om vikten av knipövningar, stämmer av hur amning-en fungerar och diskuterar olika lämpliga preventivmedel

Detta är MVC
MVC=Mödravårdcentral

På MVC får man frivilliga kontroller, ultraljud, råd/info och stöd under hela graviditeten. 6-12 veckor efter förlossningen görs en efterkontroll av din barnmorska som du haft under graviditeten.

Föräldrautbildningar och infoträffar hålls också på MVC.

På MVC arbetar barnmorskor och läkare. Många MVC har även psykolog eller kurator knutna till sig eller kan annars förmedla en kontakt vid behov.

På MVC är kvinnor i alla åldrar välkomna. Man kan göra en gynekologisk hälsokontroll, cellprovtagning, eller få hjälp med preventivmedelsrådgivning.

 

Text: Annica Ragert

Ämnen i artikeln
,