Linda & Peter födde med profylax

Linda & Peter födde med profylax – här är deras berättelse

”Klockradion visade 05.50 när jag hoppade upp ur sängen och ropade ”vattnet!” Jag rusade in på toaletten med en genomdränkt kudde mellan benen. Medan Peter torkade golvet och bäddade om satt jag på toaletten och försökte ta in det faktum att nu var det verkligen dags, lördagen den 18 oktober, tre dagar efter beräknat datum. Barnmorskan på Södra BB sa att vi skulle stanna hemma och ta det lugnt och försöka somna om. Vilket skämt! Pirriga av förväntan låg vi i sängen myste, pratade och såg på den underbara soluppgången. Det skulle bli en fantastisk höstdag, i mer än en bemärkelse.

Så småningom började värkarna smyga sig fram. Peter dukade fram en riktig födelsedagsfrukost med scrambled eggs, en massa läckerheter och levande ljus. En riktig födelsedagsfrukost! Snart skulle vi bli föräldrar!” Så börjar Linda och Peters förlossningsberättelse, en händelse som på många sätt överträffade deras förväntningar. Allt som allt tog förlossningen ett halvt dygn och Linda klarade sig med peppning, profylax och värktabletter! Hon satt på pilatesboll, hängde på Peter och låg i saccosäck. Krystvärkarna kom som en befrielse med värkpauser och äntligen fick hon ge efter för kraften som ville fram! Linda kände sig närvarande och i kontroll. Hon tog emot Iris med egna händer.

-Jag är absolut ingen ”he-woman” som kan ta hur mycket smärta som helst. Ändå hade jag önskan om att försöka klara mig utan ryggbedövning. Att ”klippa av” kontakten med livmodern när jag föder barn skulle kännas som att tappa en del av kontrollen. Mentalt ställde jag in mig på att det skulle bli tufft men visste samtidigt att det skulle pågå under en begränsad tid. Jag tror att jag har en förmåga att fokusera och slappna av. Andningsteknik har jag tränat genom yoga och det var en kollega som tipsade om Annas Profylax.

Fungerade det som ni tänkt er?
-Profylaxen hjälpte mig framförallt till avslappning. Jag blev aldrig rädd för smärtan, eftersom jag fokuserade på att andas och slappna av. Jag är förvånad över att jag genomgående upplevde ett stort lugn och trygghet. Mycket tack vare stödet från Peter och Agneta, barnmorskan på Södra BB som ”bara fanns där”. Det var henne jag sökte stöd hos när det började bli tufft på allvar.

Vilka mentala /fysiska strategier hade du mest nytt av?
Jag fokuserade på avslappning i kropp och kring munnen – tänk bulldog. Målbilden var spjälsängen som stod hemma. Snart skulle vårt barn ligga där.

Hur fungerade Peter som stöd?
Genom att vara fysiskt nära, men ganska tyst. Jag behövde gå in i mig själv för att fokusera. Ändå tror jag inte han kände sig utanför, tvärtom. Han kunde se hur jag mådde och stöttade mig där jag var.

Tre röster om fördelarna med profylax

Linda:
– Att ha något att fokusera på
– Få hjälp att slappna av
– Ett bra alternativ/komplement till annan smärtlindring

Peter:
– I takt med kursen sjönk nervositeten undan och jag fick självförtroende. Det här kommer jag att fixa! – Informationen om förlossningens olika skeden gjorde det lättare att följa med och slappna av i det som skedde. Jag visste hela tiden vad jag skulle göra.
– Känslan av att vara delaktig och ett team med Linda blev så stark. Iris födelse blev ett fint minne som jag bär med mig genom livet.

Barnmorskan Agneta:
– Par som kommer in väl förberedda har ofta en större trygghet och kan lättare slappna av. Har mindre behov av smärtlindring och litar mer på sig själva.
– Paret vet vad som ska hända och har något att samarbeta kring. De blir lite som i en bubbla och jag rollen som lyhörd observatör.
– De som tror på och tar tillvara sin egen kraft och förmåga att föda, växer av den insikten.

Ämnen i artikeln
, ,