Kluriga lösningar för barnets rum

Satsa på en bekväm sittplats i barnets rum. En fåtölj som är mysig att krypa upp i och skön för nattvakande föräldrar har man glädje av i flera år. Ernst Kirchsteiger gernster råd och tips.

Ofta sover bebisen i mammas och pappas rum som är anpassat för en dubbelsäng och byrå. – Skjut undan vuxensängen och låt barnsängen bli en egen del av rummet. Njut av den istället för att placera den i skymundan, säger Ernst.

Genom en vikskärm kan barnhörnan få ett eget uttryck, samtidigt som man delar av rummet. För det är skönt att kunna läsa i sängen utan att störa barnet. Enklast är att dela av med en bokhylla, men att göra en egen skärm själv av träreglar och rundstav är inte svårt.
– Textilier passar bra med barn tycker jag, säger Ernst.

Ett mindre rum är tryggt och ombonat, men form, färg och struktur spelar också roll.
– Det bästa är om barnet lätt får överblick i rummet – var går man in och ut ur rummet. Golv, väggar och tak ska gärna hänga väl ihop i en enhet. Fast naturligtvis behöver man inte bara ha grått överallt, säger Torbjörn Laike, docent i miljöpsykologi vid Lunds Tekniska Högskola.

gungSätt gärna dimmer på taklampan och använd spottar som ger bra punktbelysning när det behövs. Njut av barnsängen och ställ den väl synligt
– Fundera på vilken färgskala rummet har. Väggarnas färg har betydelse för vilken belysning som blir bra. Kalla färger på ljuset har en dämpande verkan. Man får prova sig fram, säger Torbjörn.

Glada färger piggar upp men för många starka färger kan också kännas stressande och rörigt. En bra tumregel är att aldrig ha fler än tre starka färger i ett rum.
– Många barnsaker är färgstarka så väggarna kan gärna vara milda. Då är det också lätt att ändra rummets karaktär när barnet växer. Satsa på en bekväm sittplats på en gång. Ofta kryper barnet gärna upp i en fåtölj och myser, säger Ernst.

Öppna hemmet för barnen
Med ett stort och luftigt vardagsrummet får barnet plats att röra sig. För även om kurragömma lekarna känns avlägsna just nu så är det mindre än ett år kvar. Ernst Kirchsteiger uppmanar alla att öppna hela hemmet för barnen.
– Hellre ett slitet hem än slitna föräldrar! Visst blir det slitet, men man vinner så mycket. Det finns mycket roligare saker än att vara gränspolis hemma.

Bakom kulisserna
Inredning är inte bara det som syns. När man väntar barn är det ett bra tillfälle att rensa upp och välja det man vill ha kvar. Hemmet känns då både större och fräschare. Med barnet ökar behovet av förvaringsutrymme. Skapa ordning och reda på de osynliga platserna. Samtidigt behöver säkerheten ses över. Tänk bara på att barnet kommer att vara där ni inte alls tänkt att det ska vara. Hos MVC och BVC finns mer information om barnsäkerhet.

 

Källa: Lunds Tekniska Högskola, Ernst Kirchsteiger

Ämnen i artikeln
,