Hur vill du föda ditt barn?

Man kan inte bestämma hur man ska föda. Men man kan inrikta sig på att föda på sina egna vilkor. Det finns mycket som man kan påverka, särskilt sådant som inte är akut.

Kunskap om hur ett barn föds och insikt om vad man själv behöver för att man ska känna sig trygg, säker och stark är början till en bra förlossning. Om du har tänkt igenom hur du skulle vilja ha det redan innan födseln är du bättre förberedd för att kunna medverka även i akuta situationer.

Med en förlossningsplan är det enkelt att få ordning på alla tankar. Att resonera med sin partner och barnmorska kring olika möjliga scenarier – och hur du då vill ha det – gör planen bättre. Kom ihåg att be din parner, doula eller vän som följer med dig att diskutera planen med personalen när det väl är dags.

Dagen F tar du med en utskrift och ger till personalen på plats! De kommer att göra allt de kan för att tillmötesgå dina önskemål så långt det går. Men tänk på att det kan uppstå medicinska situationer som gör att personalen inte kan göra som du önskat. De måste sätta din och barnets hälsa i första rummet!