Högt i tak i virtuell mammagrupp

Bakom länken ”Våra barn” öppnar sig flera sköna mammagrupper på nätet. Julimammorna hos Allt för Föräldrar delar vardagen och stöttar varandra med värme och humor. Ofta hörs de flera gånger om dagen.

Internet kan vara stort och anonymt, men också förvånansvärt personligt om man hamnar på rätt ställe. alltforforaldrar.se är en aktiv community med allt från nyheter
och medicinsk information, till charmiga bebisfoton och begagnade barnvagnar. Hjärtat är Snack – alla de olika diskussionsgrupperna om barn och föräldraskap. De snackgrupper som knyter samman föräldrar till barn födda en viss kalendermånad får ofta en trogen krets. Så är det med gruppen ”Julibarn”, för barn födda i juli, som har medlemmar från tidigt i graviditeten.
– Många har väl hängt i gruppen sedan ägglossningen i princip, säger Jossan m Neo & Jonah, som själv gick med redan innan hon testat positivt. – Det var så spännande med alla som gick och väntade på att mensen INTE skulle dyka upp, och lite sorgligt med alla som försvann då den kom, fortsätter Jossan. Hon har gott sällskap av Lott@, Alex m. Loke och Annika med R, L & N med flera mammor som trillade in tidigt i graviditeten. Andra kom när bebisen var född och fortfarande tillkommer någon nu och då. – Jag blev nyfiken när jag pratat med en annan julimamma och har nu varit med aktivt i en dryg månad. Det är en jättetrevlig grupp där man både kan vara seriös och få tips och råd. Men även skoja och ha kul, säger panila.

Pratar om allt 
Den här dagen har en av julimammorna varit på BVC och blivit glad över att sonen äntligen ökat rejält i vikt. Någon annan är uppgiven efter ett fruktlöst besök på vårdcentralen med sin hostande flicka. En tredje vill ha gruppens reaktioner på sitt omstajlade sovrum och länkar glatt till sin blogg. Där finns ambitiöst nog både före- och efterbilder, de senare med en snygg storbrokig fondtapet bakom sänggaveln. Samtliga får snabbt respons på nätet. Det är hejarop, virtuella kramar, tröstande ord och egna erfarenheter i en spontan blandning. – Vi pratar om allt. Flytt, jobb, relationer, och ibland även lite bebissnack, ler Annika m R, L & N. Lott@ instämmer snabbt: – Vi har lagt ribban högt och det är just det som gör den här gruppen så bra. Ibland är man bara pratsugen och då vet man att man alltid kan komma till julimammorna.
Samtalet bubblar vidare och det är tydligt att gruppen blivit viktig för dem som deltar. – Det är så skönt att kunna ösa ur sig lite då och då. Många av oss har haft det jobbigt och gruppen blir ett ställe där man kan ventilera. Ibland behöver man inte ens på något svar, utan det känns direkt bättre bara man får sätta ord på hur man känner, säger Jossan m Neo & Jonah.

Datorn står på
Som i alla diskussionsgrupper på alltforforaldrar.se är deltagarna i ”Julibarn” spridda över landet. De är olika åldrar och antalet barn varierar. Många av dem går in och kollar vad som är nytt på Aff, som de kallar sajten, flera gånger om dagen. – Man får lätt Affstinens annars, säger Mathea och ler. En del hinner svara och skriva egna inlägg under dagen, andra tar sig en lugn stund på kvällen. Sivan hör till de mest aktiva: – Min bärbara dator står i princip alltid på när jag är hemma. Ett skönt kaos av arbete, bebispassande, skrivande och mer bebispassande. Dottern leker på golvet, klättrar på mig, tuggar på mina byxben eller hittar på annat bus. På kvällarna när hon sover är det lugnare. Maken sitter och pysslar med sitt på sin bärbara dator. Ibland har han lite nyfikna frågor om vad jag skriver om, säger Sivan. Numera umgås en del julimammor även utanför forumet. Vissa har
egna hemsidor eller bloggar, och några som bor nära varandra träffas IRL. För en tid sedan lyckades ett tjugotal mammor ha en storträff i Stockholm.
– Det var inte så många bebisar, men måååånga mammor. Hur kul som helst!
Längst ifrån kom Cissi – från Holland, men sen var vi mammor från Skåne, Norrland, Västergötland, Småland, Uppland och säkert någon mer stans ifrån, säger Annika m R, L & N.

Stora plus med nätet
De ”vanliga” föräldragrupperna, de som BVC arrangerar, kan också vara en fantastisk tillgång för nyblivna förälder. Bland julimammorna på Allt för föräldrar finns lite olika erfarenheter. – Jag är med i en vanlig grupp också. Den stora skillnaden är att på nätet kan jag umgås med mammor trots att vi alltid är sjuka. Där smittar jag inte ner någon, och frågorna om barnen är desamma, säger karinko. Trebarnsmamman nikki73 tycker det är svårt att sätta av tid för att träffa den vanliga mammagruppen. I nätgruppen kan hon vara delaktig när det passar henne. Andra som har fler barn har inte fått vara med i en föräldragrupp på BVC, eftersom de bara är till för förstagångsföräldrar på deras ort. På nätet är alla välkomna och det är inte bara flexibiliteten som lockar. Flera julimammor säger att det är lättare att öppna sig mot främmande människor via nätet, att det är lättare att prata om känsliga saker. På nätet törs man ställa alla pinsamma frågor man kan tänkas ha, för man är mer anonym. Man behöver inte vara blyg, för det är ju bara skriven text. Ingen bryr sig
om hur man ser ut, vad man har på sig, om man städat och så vidare. Man bara är, säger Annika m R, L & N.

Så funkar det
Att delta i ett forum är för det mesta gratis. Du behöver nästan alltid ett medlemskap hos communityn som driver forumet. Som medlem kan du då prata i forumet och använda sajtens övriga tjänster. Hos Allt för Föräldrar finns förutom forum också blogg, bildgalleri, möjlighet att köpa och sälja begagnat samt din egen sida.

 

Källa: alltforforaldrar.se

Ämnen i artikeln
, ,