Livsmedlen barn under 1 år inte ska äta

mat under 1 år

Det finns många sätt att trygga våra barn på och ge dem en så bra uppväxt som möjligt. En sak är förstås att ge dem en bra kost. När barn är väldigt små, under ett år, är de extra känsliga mot vissa saker som vi äter. Här är en lista på 12 livsmedel du inte ge ditt barn under 1 år.

1. Salt
Salt ska inte ges till barn under ett år då deras njurar inte är tillräckligt utvecklade för att ta hand om för mycket salt. Om du lagar mat till ditt barn ska du därför inte salta den, tänk även på att många kryddblandningar innehåller salt så läs innehållsförteckningen noga.

2. Honung
Kan innehålla sporer av en bakterie som kan bilda ett gift i barnets tarm.

3. Grön eller skadad potatis
Att äta grön potatis är inte nyttigt för någon, varken för barn eller vuxna. När du ger ditt barn potatis är det viktigt att du skalar den innan tillagning.

4. Hårdstekt eller rökt mat
Ta bort stekskorpa på maten du ger till ditt barn under ett år, som t.ex. på panerad fisk eller skinnet på kycklingen.

5. Grönsaker som innehåller nitrat
Nitrat finns bland annat i spenat, grönkål, ruccola, mangold, rödbetor och bladselleri.

6. Socker
Socker innehåller tomma kalorier och inga vitaminer eller mineraler. Socker finns dolt i många livsmedel som exv. smaksatt yoghurt, sylt och kex, vilka ofta kan ersättas med andra livsmedel som frysta hallon, naturell yoghurt

7. Nötter, jordnötter och vindruvor
Dessa livsmedel är mycket små och det finns en risk att de fastnar i halsen. Vill du ge det nötter bör de vara mosade eller i mycket små bitar och vindruvorna likaså samt utan skal.

8. Viss fisk
En del fisk innehåller miljögifter och det är därför att rekommendera att hålla nere på intaget av fisk.

9. Rå och halvrå mat
Livsmedel som äts rått som till exempel ostron, råbiff och gravad lax.

10. Opastöriserad mjölk och färskost gjord på opastöriserad mjölk
Opastöriserade mjölkprodukter kan innehålla bakterier som ger diarré. Dessa produkter säljs inte i livsmedelsbutiker men kan fås på bondgårdar.

11. Risdrycker och riskakor
Ris kan innehålla höga halter av arsenik.

12. Vatten från egen brunn bör kontrolleras
Har du egen brunn hemma till vattnet bör vattnets kvalitet kontrolleras innan det ges till barnen. Det finns företag som smidigt kan utföra dessa kontroller.

 

Källa: Livsmedelsverket