Pappa – Ditt barn och du

Att massera, hjälpa till med lustgas, uppmuntra, stötta och vara en förlängd arm till personalen är inte detsamma som att föda barn. Men en mycket god hjälp för kvinnan som gör det.

– Det är en resurs. För alla parter. Mannens roll blir lite som tränarens eller coachens. Med positiv inställning kan han ge kvinnan ett bra stöd under förlossningen, säger Elisabeth Jangsten, barnmorska på Östra Sjukhuset i Göteborg.

Visst kan man känna sig vilsen och rädd när det drar ihop sig till att föda barn. Det är ett skede som man inte kan kontrollera och en ny värld.
– Många män lider också av att de inte kan ta över mer av smärtan och göra mer under förlossningen. Att stå bredvid medan den man älskar kämpar och har ont är jobbigt, säger Dick Sundevall.

Tänk på att packa en egen väska med ombyte, inneskor, mat och dryck, en bok eller tidning samt kamera om ni vill fotografera eller filma födseln och ert nyfödda barn. Mobiltelefon eller telefonkort är också bra.

Lär känna andra pappor
Pappagrupper är en chans att träffa andra blivande pappor och prata om livet som pappa. De är ett bra komplement till föräldrautbildningen på MVC.
– Tankarna vandrar ofta snabbt förbi själva förlossningen. På pappaföreläsningar är konkreta frågor kring barn vanliga. Förutom den stora: Hur är man en bra pappa, säger Dick Sundevall.

En egen relation
När ni kommer hem från BB – ta barnet och visa det runt hemma. Låt bebisen blir bekant med din röst och lukt. När barnet sedan somnar i din famn är lyckan enorm! Ge dig själv tid och umgås med barnet när det är vaket. Även om du inte kan mata så kan du kela, leka och byta blöja. Du kommer inte att göra på samma sätt som mamman gör och det fungerar utmärkt.
– När min dotter var nyfödd sov hon för det mesta när jag kom hem. Jag bestämde mig för att vänta ut henne och satte mig med en termos kaffe, säger Dick.
Det är inte alltid kärleken till barnet kommer direkt utan det kan ta tid. Känslorna växer fram med tiden, men du måste bygga upp en egen relation.

 

Källa: minbebis.com

Ämnen i artikeln
,