Dessa är de säkraste familjebilarna enligt Folksam

I ett utförligt test har Folksam rankat de säkraste familjebilarna i sex olika storlekar. Det visar sig att fler bilar får högre betyg än när samma test gjorde 2015, och fler än dubbelt så många bilar får högsta betyg. Nu har allt fler bilar säkerhetssystem i baksätet vilket gör bilen säkrare för barn.

– Vi har sett att allt fler bilmodeller får bättre säkerhet även i baksätet. Det handlar om att fler nu erbjuder framförallt bältessträckare, bälteskraftbegränsare och bältespåminnare bak, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare Folksam.

I år har man även gjort en särskild granskning med fokus på barns säkerhet i bilen, utifrån Folksams undersökning ”Hur säker är bilen 2017”. För att en bil ska få märkningen ”Bra Val” av Folksam, krävs det att den har bra krocksäkerhet, tillsammans med andra viktiga säkerhetsegenskaper som autobroms, whiplashskydd och antisladd. Att bilen även har ett säkerhetssystem anpassat för barn i baksätet är viktigt, och då speciellt när det kommer till barn över 4 år som sitter framåtvända. De mindre barnen som sitter bakvänt har ofta ett extra skydd från sin bilbarnstol och är inte lika beroende av säkerhetsutrustningen bak i bilen. De fyra sakerna som enligt Folksam är viktig säkerhetsutrustning i baksätet är:

Bältespåminnare – denna upplyser föraren att de sitter obältade personer i baksätet, och saknas ofta helt i gamla bilar.

Bältessträckare – drar åt bältet i samband med en krock.

Kraftbegränsare –  minskar belastningen på kroppen som orsakas av bältet, och släpper efter att sträckaren löst ut.

Sidogardiner – täcker sidorutorna och minskar risken för skallskador vid en kollision från sidan.

– Eftersom vi dagligen får frågor om barnsäkerhet från våra kunder så är det något som engagerar oss starkt. Förutom val av barnstol och hur den ska placeras i bilen, så får vi ofta frågan om vilken bil som är säkrast för familjen. Därför har vi tagit fram rankningen av familjebilar, säger Anders Ydenius.

693 familjebilsmodeller har granskats av Folksams trafiksäkerhetsforskare, 109 stycken uppfyller kraven för Folksams nivå för ”Bra Val”. 38 stycken av dessa modeller får högsta betyget som familjebil, fördelat på olika storleksklasser.

– 2015 fick arton bilmodeller högsta familjebilsbetyg avseende säkerheten. Sedan förra undersökningen har det skett en kraftig ökning till 38 bilmodeller vilket är glädjande att se då vi vet att säkerhet är en av de allra viktigaste egenskaperna i valet av familjebil, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare Folksam.

Så har Folksam delat in familjebilarnas säkerhetsnivåer:

Bra – Autobroms finns i vissa versioner, minst ett av systemen bältespåminnare, bältessträckare, kraftbegränsare och sidogardin i baksätet som standard.

Mycket bra – Som ”Bra” men samtliga system: bältespåminnare, bältessträckare, kraftbegränsare och sidogardin i baksätet som standard.

Utmärkt – Autobroms standard, 3 av 4 systemen: bältespåminnare, bältessträckare, kraftbegränsare och sidogardin i baksätet som standard.

Utmärkt + – Som ”Utmärkt” men samtliga baksätessystem standard.

Audi, Mercedes, Toyota och Volvo har flest bilmodeller i olika storlekar där all säkerhetsutrustning finns på plats, enligt testet.

– Till skillnad mot tidigare går det nu att hitta säkra familjebilar i alla storlekar. Däremot är det tråkigt att se att minibussar som många familjer använder fortfarande inte uppfyller alla säkerhetskrav. När det gäller den minsta klassen däremot blir säkerheten allt bättre. Ur den senaste generationen i den klassen återfinner vi bilmodeller som Honda Jazz, Nissan Micra, Seat Ibiza och Suzuki Ignis. För drygt två år sedan när Folksam senast gjorde en familjebilsundersökning fick ett fåtal högsta betyg av småbilarna och ingen bland de allra minsta, säger Anders Ydenius.

Här kan ni läsa allt om vilka bilar som fick högsta betyg och de hur testet utfördes!