Att välja bil och bilbarnstol

En ny bil är generellt säkrare än en äldre modell. Men att helt enkelt bara välja en bil som är yngre än fem år räcker inte. Barnstolen ska också passa bil och barn.

– Utnämningar som årets familjebil ska man inte bry sig om. Sådana utnämningar handlar i första hand om komfort, säger Thomas Carlsson som jobbar på NTF. Istället rekommenderar han en sammanställning som försäkringsbolaget Folksam gjort över säkerheten hos de flesta bilar.

– Långsiktigt tror jag att säkerheten kommer bli mycket bättre, säger Tomas.

Nästa steg är bilbarnstolen. Ett grundtips är att ta bilen till butiken så att du kan prova ut bilstolen direkt på plats.
– Sen är det viktigt att prova sig fram vad som passar i just din bil. Kontrollera att bilbältet når fram över stolen och att alla remmar går att spänna fast ordentligt, säger Carolina Samuelson.

I Sverige mäter vi till exempel kraften mot nacken vid en krock medan man i EU mäter kraften mot bröstet. Därefter gäller det att få bilbarnstolen på plats. Och alla som har försökt vet att det inte är en helt enkel uppgift, även om anvisningarna följs noggrant. Be säljaren montera in den och visa hur man gör. f

Fastspänd och bakåtvänd
Att barnen sitter bakåtvänt är självklart för de flesta föräldrar i Sverige. När små barn vänds framåt ökar risken för dödsfall eller svåra skador.

– Barn sitter lite längre bakåtvänd i Sverige jämfört med andra länder, vilket har gjort att det inte är många små barn som dör vid bilolyckor. Men vi har sett en tendens till att allt fler väljer att vända barnen tidigare än förut. Därför är vi oroliga att vi kommer att gå bakåt i utvecklingen.

Krockkudden på passagerarsätet kan ställa till med problem. Den ska kopplas ur när barnet sitter där. Säkrast är att låta en auktoriserad verkstad göra en mekanisk urkoppling. Att tillfälligt koppla ur krockkudden med så kallad nyckelfunktion är inte lika säkert.

Visas bilmärken tillåter ingen urkoppling alls utan hänvisar barnen till baksätet, medan ett fåtal tillverkare erbjuder möjligheten att välja bort krockkudden helt.

– Bilbarnsstolar är en djungel, men bilindustrin börjar ta större ansvar så det blir enklare, säger Thomas Carlsson. Det är viktigt att välja rätt modell av bilbarnstol till bilen. En bra bilbarnstol ska för det första vara godkänd, antingen med T- och/ eller E-märkning. E-märkningen är den svenska märkningen och E-märkning är EUs. Till viss del testas olika saker.

Köper man begagnat är det bra om en certifierad installatör granskar stolen. Hela listan med bilstolsmodeller och certifierade återförsäljare/installatörer finns på www.ntf.se.

 

Källa: ntf.se, Folksam

Ämnen i artikeln
, ,