Bebisens utveckling första året

Ert barn utvecklas i en rasande fart. Hela tiden händer något nytt. Ni har ett händelserikt år framför er!

Aldrig någonsin utvecklas ert barn så mycket som under sitt första levnadsår. Som nyfödd är barnet helt beroende av sina föräldrar, men bebisen har redan från början en egen personlighet. Den första tiden efter förlossningen handlar mycket om att få kärlek, närhet, mat, torra blöjor och mycket sömn. Det gäller att hitta en bra rytm tillsammans – att lära känna varandra helt enkelt. Sömnbehovet är ungefär 16 timmar per dygn, men variationerna är förstås stora. Bebisen känner inte skillnad på natt eller dag.

Efter några veckor hemma blir vakenstunderna allt längre. Bebisen blir mer nyfiken på omvärlden och visar att han/hon gärna vill vara där den övriga familjen är. Umgänget, dialogen, med mamma och pappa är grunden för barnets relationer med andra människor. För en del föräldrar är det viktigt med fasta rutiner från början, medan det för andra inte spelar någon roll. Huvudsaken är att ni och ert barn hittar sätt som fungerar för er. Försök att lyssna på ditt barn och din intuition snarare än på omgivningens krav och förväntningar. Det som fungerar i en familj kanske inte gör det i en annan. Tänk på att det inte går att skämma bort ett barn med mycket närhet och kärlek.

Alla barn är också olika och utvecklas olika fort. De barn som utvecklas snabbt inom ett område är antagligen lite långsammare inom något annat. Att skriva dagbok om vad som händer med er bebis är kul att ha i framtiden, inte minst för barnets skull. Enligt rekommendationer från WHO uppmuntras barnet att helammas till 6 månader då det är dags att börja äta även fast föda för näringens skull. Men det går att börja med smakportioner något tidigare.

1 månad
Barnet styrs av olika reflexer. Om man lägger sitt finger i barnets hand sluter det hårt om fingret, tack vare gripreflexen. Sök- och sugreflexen gör att barnet själv kan söka sig till mammas bröst direkt efter födseln. Med hjälp av den kan barnet också tydligt visa när det vill ha mat. Barnet söker kontakt med omgivningen redan nu och ”svarar” genom att härma mammas och pappas munrörelser. Barnet ser skillnad på färger och former och gillar kontrastrika mönster. Synen är skarpast på 20-30 cm avstånd. Barnet trivs förmodligen allra bäst hos mamma eller pappa, vid bröstet eller i famnen. Kroppskontakt ger barnet grundläggande trygghet, lugn och ro.

2 månader
Barnet ler medvetet och gör sina första försök till joller. Blicken börjar fixeras och omgivningen blir allt intressantare. Barnet kan följa ett föremål med blicken från sida till sida. Färgglada mobiler och roliga ljud som prasslande papper eller rinnande vatten är spännande. Händerna och fingrarna upptäcks och är jättekul att leka med. När barnet ligger på mage kan det lyfta huvudet en kort stund. Armar och ben är fortfarande böjda när barnet ligger på rygg.

3 månader
Barnet blir allt mer socialt och nyfiket på omvärlden. Mammas eller pappas ansikte undersöks mer än gärna. Gripreflexen börjar avta så att barnet kan släppa saker. Barnet ler mot fler personer än bara mamma och pappa. Barnet förstår ännu inte ord men kan uppfatta känslor. Om barnet hör ett ljud i rummet tittar det åt det hållet. Oljud ogillas och barnet kan bli ledset om någon pratar med upprörd röst. Skrattet liknar gurgelljud.

4 månader
Barnet testar sin röst och leker med olika ljud och ljudstyrka. Den lilla handen kan nu både gripa och släppa föremål eftersom gripreflexen försvunnit. Skallror och mjuka bollar i olika färger är roliga att leka med eller att stoppa i munnen. Barnet skrattar kanske högt för första gången och tar egna initiativ till kontakt med andra. Barnet kan också tydligt visa när han/hon inte vill eller orkar umgås längre. Att vara naken och upptäcka sin egen kropp är populärt. Det går bra att sitta en liten stund med ordentligt stöd.

5 månader
Barnet sitter stadigt med lätt stöd och en del rullar runt från mage till rygg och tvärtom. Det går bra att hålla upp huvudet när barnet ligger på mage. Att kasta, rulla och banka med saker är roligt, eller att bara flytta dem från den ena handen till den andra. Allt åker in i munnen. Barnet börjar förstå att det är en egen person och inte ett med mamma och pappa.

6 månader
Många barn kan sitta utan stöd en liten stund och vissa lägger sig i ”krypställning”. En del kan åla fram. Barnet lyssnar intensivt när någon pratar och jollrar i långa ramsor som svar. Nu när barnet enkelt kan gripa och släppa föremål är det jättespännande att känna på och undersöka det mesta. Olika material är härliga att känna på. Barnet förstår att saker som inte syns, finns ändå. Han/hon tittar därför efter en tappad leksak. Det går bra att börja äta kött, fisk, kyckling och välling nu.

Det andra halvåret
Barnets andra halvår är minst lika händelserikt som det första. Nu lär sig barnet att rulla, sitta, krypa, stå och kanske till och med gå. Barnet blir allt självständigare, tack vare att det kan förflytta sig fysiskt från mamma och pappa. Nyfikenheten är stor och det är spännande att undersöka omvärlden. Barnet lär sig att plocka upp småsaker med det så kallade pincettgreppet (använder tumme och pekfinger). För en del kommer de första orden nu. De flesta barn får sina första tänder. Många blir lite gnälliga under den här perioden eftersom det kliar ordentligt och gör lite ont i tandköttet strax innan tandsprickningen. En kall bitring att tugga på kan lindra det ömma tandköttet. Leken är barnets sätt att lära sig hur världen och människorna fungerar. Nu är leken både viktig och rolig tillsammans med mamma och pappa. Vid 7-8 månader kan det hända att barnet blir extra mammigt eller pappigt och allmänt oroligt: vaknar på nätterna och visar rädsla inför främmande personer. Det är en del i barnets personliga utveckling.

 

Källor: Barnläkarbok (H Lagercrantz & S Schulman), Barns rätt att utvecklas och Titta vad jag kan! (Y Ellneby), Det första året (Libero)