9 tips för första tiden med bebis

Nu börjar er stora resa. En helt ny verklighet väntar och ingenting blir någonsin som förr. En strapats utan skyddsnät, men med mycket skratt och kärlek.

Ni har spelat högt och vunnit en dyrbarhet. En vinst som räcker livet ut. Tänk att du också är med och formar detta förstapris, denna dyrbara gåva. Vägarna fram till själva nedkomsten kan ske på olika sätt. På konstgjord väg, med flygplan, med hjälp av kejsarsnitt eller naturligt krystande, och så till slut har ni ännu en familjemedlem. Smaka på ordet, familje-medlem.

Livet är sig likt och ändå så olikt. Som man pratat, funderat och planerat. Råden har haglat och ibland har de blivit för närgångna, för präktiga eller bara för många. Till sist vet man varken ut eller in. Hur gör man för att bli tillräckligt vuxen tillräckligt fort? Plötsligt ska man hålla ett nytt liv vid liv, fast man kanske aldrig har hållit i ett spädbarn. Man ska se till att barnet får vad det behöver samtidigt som man ingår i ett unikt och spirande förhållande!

Som tur är blir man mer samstämda för varje dag som går. Barnet svarar på tilltal och på ordlösa signaler som ansiktsuttryck, ögonrörelser, ja till och med andning. För många infinner sig en lugn tacksamhet
och glädje över det underbara. Medan andra känner sig osäkra, rädda och chockade över föräldraskapet.
Kom ihåg att det är en fantastisk upptäcktsfärd – du upptäcker barnets personlighet, vem du själv är, vem din partner är och vilka ni är på väg att bli tillsammans. Underlätta äventyret genom att hitta den resväg, den packning och den stämning som passar er familj bäst.

9 tips

1. Låt hjärtat vara med: Lyssna gärna på goda råd, men bestäm själva hur ni vill göra. För i takt med tipsen från familj, vänner, böcker och media växer lätt känslan av att man inte räcker till. Hur man än gör kan det ju bli fel. Men det är faktiskt ert barn och er familj det gäller

2. Känn förtröstan: Visst vill man förbereda sig, men låt också dagen komma som den kommer. Det är så mycket lättare att känna glädje om man vågar låta saker lösa sig av sig själva ibland. Försök glömma alla negativa bilder av evig sömnbrist, illaluktande blöjor, smutstvätt, gröt i hjärnan, kolikskrik… Det ordnar sig och ni kommer att ha det bra tillsammans!

3. Små projekt gör livet lustfyllt: Föräldraledigheten är en utmärkt tid för små projekt. Det större barnet som sover för- och eftermiddag ger också sina föräldrar en del egen tid. Knepet är att nöja sig med små projekt för de stora är dömda att misslyckas. Bygg ett modellplan, klistra in foton, skriv på en bok – lite varje dag. Det är ett skönt sätt att bejaka att du fortfarande är du.

4. Familj och vänner: Har ni inte varit populära tidigare, så var beredda på ”stjärnstatus”. För en del nära och kära ligger det prestige i att se bebisen så snart som möjligt. Då får ni utmärkta tillfällen att öva er på att säga nej. Eller gör upp ett schema som besökarna får rätta sig efter. Hör ni till dem som vill ha besök dygnet runt, se till att gästerna gör lite nytta.

5. Ordning och reda: Lämnade ni hemmet i all hast så be gärna någon släkting eller nära vän om hjälp. Det är skönt att slippa städa och diska direkt efter BB. Hemkomsten blir mycket bättre om ni fått hjälp att plocka undan lite, bädda rent och vädra. Kanske till och med ställa in några friska blommor. Sedan kan ni gott vara selektiva med städningen. Det räcker gott med att hålla undan där barnet ska vara, resten kan vara till en annan dag.

6. Gott och snabbt: Mat i kylskåpet när man kommer hem är bra. Det finns inga gränser för hur hungrig en nybliven mamma eller pappa kan bli. Be gärna besökare ta med något matigare än kaffebröd när de kommer förbi. Knepet att laga mat och frysa in i förväg är naturligtvis bra, men är man höggravid och knappt orkar vagga mellan kylskåpet och sängen orkar man inte stå och laga gratäng. Pappa kan ha fullt upp med att ta hand om sin trötta kvinna. Så fyll kylskåpet med matiga mellanmål och smörgåsmat!

7. Skönhetssömn för alla: Ta alla tillfällen som ges till tupplurar. Komprimerad sömn är något som nyblivna föräldrar blir experter på. De första veckorna sover oftast bebisen väldigt mycket så passa på att sova samtidigt. Njut av att vila!

8. Tid för två: Uppmärksamma varandra, trots den nya familjemedlemmen. Små tecken på uppskattning – en rolig tidning, en bra film eller en god hämtmat gör livet tillsammans roligare. Försök hitta tillbaka till varandra även om samlivet inte är himlastormade. Genom att ta vara på de korta stunder som bjuds kan ni återupptäcka varandras kroppar. Ofta är stilla närhet värt mer än het älskog – och allt har sin tid.

9. Var bekväma: Första tiden efter förlossningen består kvinnans liv ofta av att amma och sova. Mannen byter blöjor och fixar mat. Gör livet så enkelt som det bara går!

 

Källa: minbebis.com

Ämnen i artikeln
,