8 vanliga frågor till barnmorskan

Barnmorskan Elisabeth Storch svarar på 8 vanliga frågorna hon får om graviditet och förlossning.

Jag kan inte sova på nätterna, vad hjälper?
– Försök att inte stressa upp dig. Lyssna på ett avslappningsband, en talbok eller läs en stund. Kroppen vilar även om man inte sover, och du kan ta igen lite sömn genom att sova en stund på dagen.

Hur förbereder jag mig inför tiden hemma med en nyfödd? 
– Ställ in dig på att du ska lära känna din lilla bebis. Njut, istället för att fokusera på en massa måsten. Var förberedd
på att det känns som om du matar barn hela tiden, då är det ofta lättare att acceptera det. Ordna en del praktiska detaljer innan, som mat i frysen och rena lakan i skåpet.

Hur vet jag om det är förvärkar eller om förlossningen startar?
– I slutet av graviditeten har man ofta förvärkar. Dessa är oregelbundna och går över. När förlossningen sätter igång är värkarna till en början oregelbundna, men de går inte över.
Om man tar två värktabletter och slappnar av så brukar förvärkar försvinna, men om det är förlossningen som satt igång går det inte att vila bort värkarna. Hur känns värkarna i början? – De känns som rejäl mensvärk, och kan också kännas i ryggslutet.

När är det dags att åka in?
– Om vattnet går, vid blödning och vid regelbundna värkar ca 3 på 10 minuter. Om du känner dig otrygg, eller obekväm hemma kan du ringa och höra om det
finns plats tidigare.

Vad händer när jag kommer in på förlossningen?
– När du kommer in gör barnmorskan en vaginal undersökning för att se hur öppen och mogen livermodertappen är
samt känner även utanpå magen för att se hur bebisen ligger. Man kontrollerar också värkarnas styrka och frekvens samt bebisens hjärtljud med hjälp av så kallad CTG.

Att tänka på kring förlossningen:
– Fokusera på att du ska föda, och barnmorskan förlöser. Du behöver inte kontrollera förlossningen. Det är barnmorskans jobb. Självklart är du delaktig i besluten men det är viktigt att våga ge barnmorskan kontrollen. Då kan du fokusera på värkarna och det stora jobb som du ska göra. Våga slappna av och gå in i förlossningsarbetet.

Hur länge stannar man på BB?
– Oftast stannar man två dygn på BB. Tidigast får man gå hem efter cirka sju timmar vilket kallas tidig hemgång.

Ämnen i artikeln
, ,