8 vanliga frågor första bebistiden

– I mitt arbete som barnmorska upplever jag ofta att vi har för lite tid för nyblivna familjer. Korta vårdtider på BB gör att många känner sig osäkra när de kommer hem, säger barnmorskan Elisabeth Storch.

Jag känner mig instängd och hinner ingenting. Det är
frustrerande. Hur ska jag göra?
– Släpp alla krav och måsten; njut av varandra istället för att stressa. Om du känner att du aldrig kommer att komma loss igen försök ändå att ha ett längre tidsperspektiv. Ställ in dig på ett lugnt tempo de tre första månaderna. Många säger att det är som att ”rullgardinen åker upp” efter ungefär den tiden. Då har du lärt känna din bebis och fått lite rutiner kring mat och sömn.

När kommer amningen igång?
– Det tar tre till fem dagar. Innan mjölken runnit till har du fet och näringsrik råmjölk. Då är viktigt att bebisen får amma fritt. Bebisen lägger in sin beställning till brösten, och brösten
möter upp med produktion.

Vad ska jag tänka på när jag ammar?
– Rätt läge och position. Det viktigaste om du sitter är att du har det bekvämt med stöd för ryggen, gärna med kudde i knät för att avlasta rygg, axlar, armar och nacke. Bebisen ligger med sin mage mot din och vilar sitt huvud i ditt armveck. Bebisen ska ta bröstet från mitten. Tänk mitten både från sidorna och uppifrån / nerifrån. Hela bröstvårtan och vårtgården ska in i munnen. När bebisen tar ett bra tag hamnar bröstvårtan i upphöjningen som finns bak i gommen. Då vilar bröstvårtan fritt munnen och belastas inte. När bebisen suger med rätt grepp masseras vårtgården stimuleras utdrivningsreflexen, och mjölken kommer fram från mjölksjöar under vårtgården. De flesta kvinnor blir törstiga under amningen, en kanna vatten när det är amningsdags brukar vara bra.

Hur kan jag få min bebis att min bebis att ligga för sig själv?
– Ha inte bråttom. Öva lugnt på att låta bebisen ligga för sig själv nära dig och ha en hand på barnet, till exempel i en vagga eller vagn. Nära hudkontakt är en
trygghet för barnet. När du lägger ner en liten bebis kan du räkna med protester. Enda sättet att kommunicera ”glöm inte bort
mig” är att skrika.

Min bebis har vita prickar i ansiktet, vad är det?
– Prickarna kallas milier, och beror på mammans hormoner. De är ofarliga, och försvinner av sig själva.

Vad ska jag göra för att det inte ska göra ont på toa? 
– Drick mycket, ät mycket fibrer och rör på dig så att avföringen inte blir hård. Katrinplommon är lösande.
Om du får hemorrojder finns hjälp på Apoteket. Håll dig inte – då blir det bara värre.

Hur länge varar kvinnans blödning och varför blöder man?
– Blödningen kallas för avslag och kommer från livmoderväggen där moderkakan suttit. När moderkakan lossnar efter förlossningen blir det ett sår. När livmodern drar ihop sig minskar sårytan, och därmed också blödningen. Den går från klarröd till mörkare under ca 6-8 veckor. I slutet består den av sårvätska.

Hur kan vi ha sex trots att mina slemhinnor i underlivet är sköra?
– När man ammar är östrogennivåerna så låga att slemhinnorna blir torra. Glidmedel brukar hjälpa bra under det man brukar man kalla för lilla klimakteriet.